Kulttuurienvälinen osaaminen nuorisotyössä
Harjoitteet
- Harjoitteet -
3. Jäänmurtajat
6. Reflektointi
4. Ryhmän aktivointi
1. Johdanto
2. Kulttuurinen osaaminen
5. Ryhmäytys
7. Liitteet
Sisältö
The Team:
Tämä materiaali on tulos 14 kuukauden (2019-2020) yhteistyöstä kulttuurisen osaamisen merkityksestä ja vaikutuksesta nuorisotyöntekijöiden työhön. Aktiviteetit on kehittänyt ja koostanut nuorisotyöntekijöiden tiimi osana Intercultural Competences for Youth workers (ICY) -projektia (projektikoodilla 2018-3-FI01-KA205-060107). Hanke on yhteistyökumppaneiden ja Euroopan Unionin Erasmus+ -rahoitusohjelman yhteisrahoittama. Vuonna 2004 kansainvälisen vuoden käynnistyessä YK:n pääsihteeri totesi urheilun olevan yleismaailmallinen kieli, joka voi “parhaimmillaan tuoda ihmisiä yhteen huolimatta heidän alkuperästään, taustastaan, uskonnollisista aatteistaan tai taloudellisesta asemastaan. Kun nuoret osallistuvat urheilutoimintaan tai liikunnan opetukseen, he voivat kokea onnistumisen kokemuksia ja oppia samalla tiimityön taitoja ja suvaitsevaisuutta”. Edellä mainitusta huolimatta olemme vuosien saatossa oppineet, että urheilu voi myös olla paikka rasismille, ennakkoluuloille, epäoikeudenmukaisuudelle ja syrjinnälle. Tämä ei koske ainoastaan urheilutoimintaa vaan nuorisotyötä laajemminkin, kuten hankekonsortion kumppanien kokemukset ja tarve parempiin työkaluihin ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen ovat osoittaneet. Nuorten kehitys on “jatkuva kasvuprosessi, jossa nuoret aktiivisesti etsivät ja jossa heitä avustetaan heidän perustavanlaatuisten, henkilökohtaisten ja sosiaalisten tarpeiden saavuttamisessa. Kyseessä voi olla turvallisuuden, hoivan tai tarpeellisuuden tunteen kokemus, arvostus, henkisen kasvun tarve taikka arjessa tarvittavien taitojen kasvattaminen.” Hahn and Raley (1998, 388). Lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa toimintaa, jonka pyrkimyksenä on vaikuttaa nuoriin positiivisesti. Tämä voi olla hankala tehtävä monille nuorisotyöntekijöille, koska kulttuurimme vaikuttaa voimakkaasti ajattelu- ja toimintatapoihimme. Ihmisinä perustamme toimintamme aikaisemmin oppimaamme, sekä totuttuihin tapoihin jäsentää ympäröivää maailmaa. Saatammekin tahattomasti käyttäytyä puolueellisesti tai antaa erityiskohtelua, mikä voi johtaa syrjinnän ja rasismin kokemuksiin. Tästä syystä on välttämätöntä että nuorisotyöntekijöillä on kulttuurista osaamista, ja että ohjelmia kehitetään tutkitun tiedon eikä henkilökohtaisten kokemusten perusteella. Tämä on tärkeää etenkin, koska ”monet nuorisotyöntekijät suunnittelevat edelleen interventionsa ilman teoreettista pohjaa, huolimatta nuorisotyön alan pitkästä historiasta (Commonwealth Youth and Development Vol 12 no 1 2014 pp.59)".
Sisällysluetteloon
Kulttuurienvälisen osaamisen kehittäminen on elinikäinen prosessi. Tämän prosessin ymmärtämiseksi on välttämätöntä määritellä se. Hoebel Adamson (Anthropology: Study of Man) määrittelee kulttuurin seuraavasti: “Kulttuuri on sisäänrakennettu opittujen käyttäytymistapojen järjestelmä, joka on ominainen tietyn yhteiskunnan jäsenille, ja joka ei ole biologisen periytymisen tulosta.” Kulttuuri on siis jotain mitä opimme, eikä jotain, minkä kanssa olemme syntyneet. Toisin sanoen, voimme kehittää kulttuurista osaamistamme. Kulttuurisen tiedon vaihto huomattavan erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten välillä on kulttuurienvälistä osaamista. Deardorff (2006), kuvaili sitä ‘kykynä kehittää täsmällisiä tietoja, taitoja ja asenteita, jotka johtavat näkyvään [muutokseen] toiminnassa ja viestinnässä, ja ovat tehokkaita ja sopivia kulttuurienvälisessä vuorovaikutuksessa". Tieto, taidot ja asenteet tuottavat yksilössä muutoksia, joiden avulla hän oppii joustamaan, mukautumaan ja käyttämään empatiaa sekä soveltamaan kulttuurirelativistista perspektiiviä, kuten seuraavassa kuviossa nähdään. Näitä ominaisuuksia toivomme nuorisoryhmien johtajien hyödyntävän käyttäytymisessään ja viestintätavoissaan. Toivomme että nämä ominaisuudet toimivat näkyvänä todisteena siitä, että nuorisotyöntekijät ja nuorisoryhmien johtajat oppivat jatkuvasti lisää voidakseen tuoda yhteen erilaisia ihmisiä alkuperästä, taustasta, uskonnollisista aatteista tai taloudellisesta asemasta riippumatta.
TIETO Kulttuurinen itsetuntemus, kulttuurikohtainen tietämys, sosiolingvistinen tietoisuus, käsitys globaaleista kysymyksistä ja suuntauksista
Adapted from Deardoff, 2006
2.Kulttuurinen osaaminen
TAIDOT Kuuntelu, havainnointi, arviointi, kärsivällisyyden ja sinnikkyyden käyttö, maailman katsominen toisen näkökulmasta
ASENTEET Kunnioitus (muiden kulttuurien arvostaminen), avoimuus (arvostelun välttämäinen), uteliaisuus (erilaisuuden näkeminen oppimismahdollisuutena), havainnointi /epävarmuuden sietäminen).
Constituent elements of Cultural Competence
Nuorisotyöntekijöillä on usein kokemusta alati muuttuvista ryhmistä ja tiimeistä. Monikulttuurisen identiteetin omaavat ihmiset päätyvät usein työskentelemään osana ryhmiä, joissa ihmiset eivät tunne toisiaan, ja jonne ihmiset tuovat mukanaan henkilökohtaiset, puolueelliset näkökannat ja stereotypiat. Näissä tilanteissa jäänmurtajat ovat hyödyllisiä. Nämä harjoitteet kestävät 15-30 minuuttia, ja niiden pääasiallinen tarkoitus on vähentää ryhmän jännitteitä, saada ihmiset tutustumaan toisiinsa ja helpottaa vuorovaikutusta osallistujien kesken. Harjoitteiden tarkoitus on murtaa tuntemattomia ihmisiä kohtaan ylläpitämämme ”kulissit”. Harjoite auttaa ryhmän jäseniä lähtemään liikkeelle neutraalilta ja yhteiseltä maaperältä ennen työskentelyn aloittamista. Tässä osiossa esitellään jäänmurtajia, jotka on suunniteltu kulttuuristen erojen käsittelemiseen monikulttuurisissa ryhmissä.
Roolin vaihto
Kuva 1: osallistujat kävelevät huoneessa musiikin soidessa
Kuva 2: musiikin loppuessa osallistujat valitsevat parin ja vaihtavat roolia
Tarvikkeet: tietokone/puhelin ja kaiuttimet Tavoite: tutustua toisiin Ohjeet: Valitse neljä asiaa, jotka haluaisit tietää muista ryhmäläisistä, esim. nimi, lempielokuva, lempiväri ja noloin muisto. Käynnistä musiikki. Kun musiikki soi, osallistujat kävelevät huoneessa. Musiikin loputtua kaikki esittelevät itsensä näiden etukäteen valittujen kysymysten avulla lähimmälle ryhmän jäsenelle. Osallistujat painavat mieleensä parinsa vastaukset, sillä niistä tulee heidän uusi roolinsa. Käynnistä musiikki uudelleen. Osallistujat kävelevät huoneessa uudessa roolissaan ja musiikin loppuessa jokainen esittelee uuden roolinsa lähimmälle ryhmän jäsenelle. Varmista, että jokainen vaihtaa roolia vähintään 5 kertaa. Purku: Tehtävän lopuksi kaikki kerääntyvät piiriin ja esittelevät viimeisimmän roolinsa. Miten harjoitus meni? Oliko se vaikea? Pysyivätkö kaikki roolin tiedot oikeina?
Autiosaari
Tarvikkeet: kynä ja paperia jokaiselle Tavoite: yhteistyö- ja keskustelutaidon kehittäminen Ohjeet: Ensimmäisellä kierroksella osallistujien tulee itsenäisesti tehdä lista viidestä asiasta, jotka he ottaisivat mukaan autiolle saarelle. Toisella kierroksella osallistujat muodostavat pieniä ryhmiä ja oman ryhmänsä kesken päättävät mitkä viisi asiaa he ottaisivat mukaansa autiolle saarelle (katso kuva 1). Kolmannella kierroksella koko suuremman ryhmän tulee sopia viidestä asiasta, jotka he ottavat mukaansa autiolle saarelle (katso kuva 2). Purku: Oliko vaikeaa saada aikaa yksimielinen päätös? Mitä mieltä olet lopullisesta listasta? Mitä mieltä olet harjoituksesta?
Kuva 1. Keskustelua pienryhmissä
Kuva 2: Koko ryhmän keskustelu
Kuva 2: Ryhmä 2 seuraa rytmiä
Amerikkalainen liftaaja
Kuva 1: Ryhmä 1 vauhdissa
Tarvikkeet: ei tarvikkeita Tavoite: nimien oppiminen Ohjeet: Jos kyseessä on suurehko ryhmä, jaa se 2-3 pienempään ryhmään ja pyydä ihmisiä seisomaan piirissä. Pyydä osallistujia kertomaan nimensä. Taputa rytmiä esimerkkinä: taputa vasenta reittä vasemmalla kädellä, taputa sitten oikeaa reittä oikealla kädellä; vie peukaloa ylöspäin osoittava vasen kätesi vasemman olkapään ylitse, toista sama liike oikealla kädellä. Toista alusta (taputus, taputus, peukalo taakse, peukalo taakse). Pyydä ryhmää toistamaan liikkeet. Kun kaikki pääsevät rytmiin kiinni, jatka lisäohjeilla Kun osoitat peukalolla taaksepäin, toista yksi nimi: vasemmalla oma nimesi ja oikealla jonkun toisen nimi (esimerkiksi: taputus, taputus, Marcus, Tiina). Jos joku sanoo sinun nimesi, vuoro siirtyy sinulle (esimerkiksi: taputus, taputus, Tiina, Oscar). Voit tehdä harjoituksesta kilpailun, jolloin pelistä putoaa, jos kadottaa rytmin tai unohtaa nimen. Purku: Piditkö harjoituksesta? Oliko nimiä vaikea muistaa? Montako nimeä muistat nyt?
Kuva 1: Osallistujat tekevät Bingo-tehtäviä
Ihmisbingo
Kuva 2: Osallistujat tekevät erilaisia Bingo-tehtäviä
Tarvikkeet: jokaiselle oma kopio Bingo-kaavakkeesta. Suosittelemme muuttamaan tehtävien ja kysymysten sisältöä riippuen käsiteltävästä aiheesta. Klikkaa tästä Bingo-kaavakkeelle. Tavoite: tutustuminen, alkulämmittely ja uuden aiheen esittely Ohjeet: Jaa kaikille kopio Bingo-kaavakkeesta ja anna heidän lukea se rauhassa läpi. Peli alkaa. Osallistujien tavoitteena on suorittaa 5 tehtävää vaakaan, pystyyn tai vinottain muiden avustuksella. Osallistuja, joka on saanut 5 peräkkäistä tehtävää tehtyä, huutaa "Bingo"! Purku: Mitä mieltä olit harjoitteesta? Oliko tehtävissä jotain, mitä et halunnut tehdä? Mikä oli hauskin? Tuntuiko sinusta epämukavalta tehdä joitakin tehtäviä? Miksi?
Omistautuneimmatkaan tiimit eivät voi tehdä töitä loputtomasti. Tauot ovat tärkeitä, jotta tuotteliaisuus säilyy, tiimi saa hengähtää ja pystyy palaamaan takaisin työhön virkeänä. Vaikka tauot ovat tärkeitä, voivat ne myös toimia häiriötekijänä. Ohjaajien voi olla vaikea aloittaa toiminta taukojen jälkeen tai työpäivän alussa. Energisoivat tehtävät auttavat ryhmää virkistymään ja keskittymään. Ne ovat lyhyitä, maksimissaan 30 minuutin pituisia harjoitteita, jotka lisäävät energiaa ja vähentävät väsymystä tauon jälkeen. Harjoitteita voidaan käyttää erilaisissa tilanteissa. Seuraavassa muutamia monikulttuurisissa ryhmissä testattuja esimerkkejä.
Kuva 2: Vain muutama osallistuja on pystyssä tässä pelissä.
Ninja
Tarvikkeet: ei tarvikkeita. Tavoite: saada ryhmä keskittymään ja aktivoitumaan. Ohjeet: Osallistujat menevät piiriin Yksi kerrallaan jokainen osallistuja yrittää yhdellä liikkeellä läpsäistä jomman kumman vieruskaverinsa kättä. Jos vieruskaverisi onnistuu läpsäisemään kättäsi, se käsi on pois pelistä. Voit jatkaa pelaamista toisella kädellä. Pelistä putoaa, jos saa osuman molempiin käsiin. Purku: Mitä pidit pelistä? Oliko se haastava?
Kuva 1: Ryhmä on harjoituksen puolessa välissä. Kaikilla on yksi käsi pois pelistä.
Tarvikkeet: kolme eri esinettä per pari (esimerkiksi kolme eri väristä kartiota) Tavoite: käsitellä lisääntyviä haasteita elämässä Ohjeet: Osallistujat seisovat pareittain esinerivin molemmin puolin (kuva 1). Ohjaaja kertoo asennon: Pää: osallistujat koskevat päätään molemmilla käsillään Olkapäät: osallistujat koskevat olkapäitään Olver: osallistujat koskevat polviaan Varpaat: Osallistujat koskevat varpaitaan Ohjaaja mainitsee yhden pelissä olevista esineistä ja osallistujat pyrkivät tarttumaan siihen mahdollisimman nopeasti (kuva 2). Purku: Mikä oli harjoituksen haastavin asia ja miksi?
Pää, olkapää, polvet ja varpaat
Kuva 1: Osallistujat seisovat esinerivin molemmilla puolilla
Kuva 2: Osallistujat kiirehtivät tarttumaan mainittuun esineeseen
Tarvikkeet: ei tarvikkeita Tavoite: saada ryhmä aktiiviseksi ja liikkumaan Ohjeet: Kaikki osallistujat aloittavat pelin "kananmunana". Tavoitteena on kehittyä evoluutiossa voittamalla samalla tasolla oleva henkilö Kivi, paperi, sakset -pelissä (eli kananmuna kananmunaa vastaan) (kuva 1). Jos voitat pelin, pääset eteenpäin; jos taas häviät, taannut takaisin edelliselle asteelle. Kananmuna on alin taso (kuva 2). Evoluution tasot ja tunnusmerkit ovat Kananmuna: kädet pään yläpuolella Kana: kävelee kuin kana Kala: liikkuu kuin kala Apina: kävelee kuin apina Ihminen: kun saavutat ihmistason, pääset pois pelistä Purku: Oliko hauskaa? Kauanko sinulla meni aikaa ihmisen tasolle pääsemiseen?
Evoluutiopeli
Kuva 1: Ryhmäläiset etsivät toisia samalla evoluution tasolla olevia osallistujia
Kuva 2: Osallistujat haastavat vastustajansa Kivi, paperi, sakset -peliin.
Kivi, paperi, sakset
Kuva 1: Pingviini juoksee karhua karkuun
Pingviini ja jääkarhu
Tarvikkeet: ei tarvikkeita Tavoite: ryhmän aktivointi Ohjeet: Yksi osallistujista valitaan karhuksi, muut aloittavat pelin pingviineinä (liikkuvat kuin pingviinit) (kuva 1). Karhun täytyy saada pingviinit kiinni. Jos kaksi pingviiniä seisoo vierekkäin, ne ovat turvassa. Jos kolmas pingviini liittyy joukkoon, täytyy yhden irtautua ja lähteä karkuun. Purku: Miten peli sujui? Oliko hauskaa?
Tiimit ovat enemmän kuin ryhmä yksilöitä, jotka sattuvat työskentelemään yhdessä: oikea tiimi on ryhmä ihmisiä jotka työskentelevät yhtenä yksikkönä ja luottavat toisten tekevän parhaansa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tiimin yhteistyökyky vaikuttaa merkittävästi sen tuloksiin ja siksi dynaamisen tiimin luominen on keskeistä menestyksekkäille projekteille ja merkityksellisille työntekijäkokemuksille. Ryhmäytysharjoitukset auttavat tiimin jäseniä luomaan erilaisia rooleja ja löytämään oma paikkansa tiimissä. Ne ovat myös hyödyllisiä tehokkaan viestinnän kehittämisessä tavoitteiden saavuttamiseksi. Ryhmäyttävät aktiviteetit pureutuvat viestintään, joka on usein yksi suurimmista haasteista monikulttuurisissa ja kansainvälisissä ryhmissä. Tässä osiossa esitellään harjoitteita, joiden avulla voidaan rakentaa siltoja osallistujien välille ryhmäytymisen edistämiseksi.
Vaiva
Tarvikkeet: ei tarvikkeita Tavoite: tutustua toisiin ryhmäläisiin Ohjeet: Osallistujat asettuvat piiriin. Yksi osallistuja valitaan Lääkäriksi ja hän poistuu tilasta hetkeksi. Ohjaaja kertoo ryhmälle, että heillä kaikilla on yhteinen vaiva; heidän on vastattava lääkärin kysymyksiin kuten he kuvittelisivat itsestään vasemmalla olevan osallistujan vastaavan. He siis peilaavat vasemmalla olevaa henkilöä. Lääkäri palaa huoneeseen ja yrittää selvittää kysymysten avulla, mikä ryhmää vaivaa (kuvat 1 ja 2). Mikäli osallistuja vastaa lääkärin kysymykseen väärin (vasemmalla olevan henkilön mielestä), sanoo vasemmalla oleva "Psykologi" ja vaihtaa paikkaa vastaajan kanssa. Purku: Millaiset kysymykset auttoivat selvittämään Vaivan? Tarvitsiko lääkäri apua?
Kuva 2: Lääkäri esittää kysymyksiä selvittääkseen, mikä vaiva ryhmällä on
Kuva 1. Lääkäri seisoo ringin keskellä ja alkaa esittää kysymyksiä
Kuva 1: Ryhmä jakautuu pienempiin ryhmiin
On hyödyllistä reflektoida niin omaa viestinnän tyyliäsi kuin kaikista eniten sinua ärsyttävintä viestinnän tyyliä. Jos toinen henkilö rikkoo omat mieltymyksesi seisomalla liian lähellä tai välttäen katsekontaktia, se vaikuttaa mielikuvaasi ihmisestä. Negatiivinen mielikuva “ärsyttävästä ihmisestä” voi syntyä vain koska toinen henkilö ei pitäydy sinun viestinnällisissä mieltymyksissäsi.
Tarvikkeet: Kirjoita tai muistele ei-kielellisen viestinnän tyylejä. Täältä näet joitakin ideoita. Tavoite: Tiedostaa omat ei-kielellisen viestinnän tyylit, poistua omalta mukavuusalueelta ja ymmärtää, että eri ihmisille eri viestintätyylit ovat normaaleja Ohjeet: Osanottajat saavat lapun, johon on kirjoitettu yksi ei-kielellisen viestinnän tyyli Jaa ryhmä pieniin 3-6 henkilön ryhmiin. Voit päättää tai antaa ryhmän ihtse päättää keskustelun aiheen (kuva 1). Ryhmä juttelee sovitusta aiheesta käyttäen lapussa lukevaa ei-kielellisen viestinnän tyyliä. Muutaman minuutin keskustelun päätteeksi ryhmäläiset arvaavat, mitä tyyliä kukin käytti. Ryhmän on hyvä antaa ryhmille aikaa reflektoida harjoitusta. Purku: Miltä tuntui käyttää saamaasi viestintätyyliä? Oliko se luonnollista vai tuntuiko täysin vieraalta? Oliko muiden viestintätyylejä vaikea arvata? Miksi? Mikä tyyli oli ärsyttävin ja mikä lähinnä omaa henkilökohtaista viestintätyyliäsi?
Ei-kielellinen viestintä
Kuva 2:Ryhmä keskustelee valitusta aiheesta käyttäen eri viestintätyylejä
Tarvikkeet: tuoleja Tavoite: tiedostaa viestinnän tärkeys Ohjeet:: Jaa ryhmä kolmeen pienryhmään. Kullekin ryhmälle annetaan yksi seuraavista tehtävistä: Vie tuolit ulos huoneesta. Istu tuolien päällä. Pidä tuolit piirissä. Ryhmän täytyy saada tehtävä suoritettua ilman muiden ryhmien jäsenille puhumista. Anna osallistujien ajautua muutamaksi minuutiksi vaikeuksiin tehtävän kanssa (kuva 1). Vihellä peli poikki hetken päästä ja anna ryhmille viisi minuuttia aikaa arvioida tilanne uudelleen ja kehittää uusia strategioita. Tarvittaessa voit vihjata, että ei-kielellinen viestintä on sallittua (kuva 2). Purku: Mitä tapahtui? Voisiko tällaista tapahtua myös tosielämässä? Voiko eri tavoitteet sovittaa yhteen? (kuva 3).
Kuva 1: Osallistujat taistelevat tuolista tehtävän suorittamiseksi
Kuva 2: Osallistujat keskustelevat uudesta strategiasta
Tuolipeli
Kuva 3: Harjoituksen purku
Tarvikkeet: ei tarvikkeita, mutta harjoite toimii paremmin ryhmissä, joissa on jo luottamusta Tavoite: saada osallistujat kertomaan itsestään ja tukemaan toisiaan Ohjeet: Osallistujat seisovar ringissä. Yksi aloittaa helpolla lauseella: "rakastan...pizzaa". Kaikki piirissä olevat, jotka rakastavat pizzaa, ottavat askeleen eteenpäin. Kun jokainen on vuorollaan sanonut, mitä rakastaa, alkaa haastavampi vaihe. Ohjaaja sanoo jotain henkilökohtaisempaa tai syvällisempää, esimerkiksi "jos todella tuntisit minut, tietäisit, että läheiseni on nyt sairaalassa". Osallistujat, jotka ovat samassa tilanteessa, astuvat halutessaan askeleen eteenpäin. Muut voivat osoittaa tukeaan näyttämällä yhdessä sovittua sympatiamerkkiä. Purku: rohkaise osallistujia kertomaan tarinansa ja tukemaan toisiaan
Kuva 1: Ryhmän jäsenet kertovat, mitä rakastavat. Samaa mieltä olevat ottavat askeleen eteenpäin.
Jos todella tuntisit minut
Projektit ja aktiviteetit on hyvä päättää ryhmän kokemusten reflektoinnilla. Ohjaajien tulisi varata tähän aikaa,oli kyse sitten viidestä minuutista tai useammasta tunnista. Mutta mitä on reflektoiva pohtiminen ryhmässä? Se voi tarkoittaa ryhmälle aikaa ja paikkaa ajatella, keskustella ja ilmaista omia mielipiteitään tai kokemuksiaan tiettyyn harjoitteeseen tai projektiin liittyen. Ryhmällä, joka tekee projektityötä, ei tavallisesti ole aikaa pohtia tai huomioida projektin ympärillä tapahtuvia asioita. Ajan ottaminen keskustelulle ja toisten kokemusten kuuntelemiselle tukee projektin oppimisprosessia. Tässä osiossa esitellään reflektointiaktiviteetteja, jotka ovat hyviä työkaluja avaamaan keskustelua meistä itsestä, ympäröivästä yhteiskunnasta sekä eroista ja yhtäläisyyksistämme.
Etuoikeuskävely
Kuva 1: Osanottajat aloittavat samalta viivalta harjoituksen alussa
Tarvikkeet: ei tarvikkeita. Harjoitusta voi tosin muunnella, jolloin voi tulla tarve erilaisille materiaaleille (esim. etuoikeuskoripallo) Tavoite: lisätä tietoisuutta etuoikeuksista Ohjeet: Osallistujat seisovat rivissä korin edessä (kuva 1). Ohjaaja aloittaa kysymällä kysymyksiä. Ne, jotka vastaavat myöntävästi, astuvat askeleen taaksepäin. Esim. Opiskeletko apurahalla? Onko sinulla huolta rahasta? Ovatko vanhempasi eronneet? Kun kaikki osallistujat seisovat eri kohdissa, pyydä heitä juoksemaan kilpaa korille. Purku: Miltä sinusta tuntui aloittaa kilpailu siltä paikalta, johon päädyit? Miltä sinusta tuntui nähdä muiden juoksevan ympärilläsi? Mitä opit tästä harjoituksesta?
Kuva 1: Jaa ryhmä pienryhmiin ja anna aikaa keskustella
Etuoikeus myytävänä
Tarvikkeet: tulostettu lista etuoikeuksista jokaiselle, leikkirahaa (esim. Monopoly) Tavoite: tunnistaa omat etuoikeudet ja ymmärtää, mitkä niistä ovat meille tärkeimpiä Ohjeet: Jaa ryhmä noin 4 henkilön pienryhmiin. Anna jokaiselle ryhmälle etuoikeuslistat ja lue ohjeet ääneen. Kerro, että ryhmät ovat menettäneet kaikki etuoikeutensa ja heidän täytyy ostaa ne takaisin. Anna jokaiselle ryhmälle kirjekuori jossa on eri määrä rahaa (älä paljasta tätä muille ryhmille) Anna ryhmien keskustella ja ostaa itselleen tärkeimmät etuoikeudet. Jätä aikaa aktiviteetin purkuun. Harjoitus voi edetä eri suuntiin ja aiheuttaa turhautumista, joten käytä purkuun aikaa. Purku: Mitkä etuoikeudet ryhmäsi valitsi? Yllättikö jokin listalla ollut asia teidät? Miltä tuntui, että ryhmillä oli eri määrä rahaa käytössään? Miksi näin oli? Mitä opit harjoituksesta?
Kävelypalaveri-versio
Tarvikkeet: kuva kellosta printattuna paperille jokaiselle osanottajalle Tavoite: rohkaista keskustelemaan Ohjeet: Jokainen osallistuja sopii tapaamisen eri henkilön kanssa tasatunnein (kuva 1). Ohjaajan tehtävänä on ilmoittaa osallistujille, milloin tunti vaihtuu ja antaa keskustelun aihe (kuva 2). Aiheena voi olla mm.: Mitä asioita nykynuoret joutuvat kohtaamaan elämässään? Jos voisit aikamatkustaa todistamaan jotakin historiallista tapahtumaa, minkä valitsisit? Mikä asia ei ole vielä olemassa, mutta haluaisit että se keksittäisiin? Miten media vaikuttaa meihin? Miten nettikiusaaminen voitaisiin ratkaista? Jos voisit antaa ihmislajille uuden ominaisuuden, minkä valitsisit? Purku: Mitä pidit harjoituksesta? Olitteko samaa mieltä? Kuinka käsittelitte erimielisyyksiä? Mistä kysymyksistä olisitte voineet keskustella pidempään?
Kuva 1; Osallistujat etsivät uutta keskustelukumppania tasatunnein
Kuva 2: Osallistujat keskustelvat kävellessään
Tapaamisia kellon ympäri
Tarvikkeet: video. Tavoite: havainnollistaa osallistujille, kuinka havainnoimme eri tilanteissa ja miten odotukset vaikuttavat mielikuviimme. Harjoitus toimii erikokoisten ryhmien kanssa. Ohjeet: Näytä video ja pyydä osanottajia laskemaan, kuinka monta syöttöä valkoiseen pukeutunut tiimi tekee. (Etenkin nuoret ovat usein jo nähneet jotain vastaavaa, mutta se ei haittaa, paitsi jos he ovat nähneet juuri tämän videon). Pysäytä video 39 sekunnin kohdalla. Kuinka monta syöttöä osallistujat näkivät? Näkivätkö he jotakin muuta? Jotkut saattavat mainita videossa vilahtavan gorillan. Näkivätkö kaikki gorillan? Näkikö ryhmä jotakin muuta? Näytä video loppuun ja pura harjoitus (kuva 1). Purku: Miksi näytimme tämän videon? Vaikuttaako tämä Monkey Business -illuusio päivittäiseen elämäämme tai työhömme?
Monkey Business -illuusio
Kuva 1: Ryhmä keskustelee nähtyään Monkey Business -illuusion
Bingo ideoita
Katso paria silmiin 30 sekunnin ajan puhumatta
Etsi joku, joka on käynyt samassa maassa kuin sinä. Mikä sinut yllätti siellä tai mistä pidit erityisesti?
Etsi joku, joka soittaa samaa instrumenttia kuin sinä (tai haluaisi oppia)
Peukalopaini parisi kanssa ja voita 2 kertaa
Matki valitsemaasi eläintä parhaasi mukaan
Etsi joku, jolla on yhtä monta sisarusta kuin sinulla.
Kerro parillesi kolme asiaa, joista olet kiitollinen
Etsi joku, joka haluaa pomolta yksityiskohtaiset ohjeet työssä.
Etsi joku, jolla on sama pelko kuin sinulla
Häviä parillesi 3 kertaa Kivi, paperi, sakset -pelissä
Halaa itseäsi! Olet mahtava!
Etsi joku, jolla on ollut sama lemmikki kuin sinulla.
Pyydä pariasi opettamaan sinulle lempivenytyksensä. Opeta omasi hänelle.
Etsi joku. jolla on samanväriset silmät kuin sinulla
Etsi joku, jolla on sama lempiruoka kuin sinulla.
Etsi henkilö, joka on mahdollisimman erilainen kuin sinä. Etsikää 3 yhteistä asiaa.
Etsi joku, joka pitää hyvin itsenäisestä työskentelystä (vähän ohjeita)
Tee lupaus parillesi (sellainen, jonka voit pitää)
Näytä parillesi hassuin irvistyksesi ja pyydä häntä näyttämään sinulle omansa.
Laula lempikappaleesi kertosäe parillesi. Pyydä häntä laulamaan omansa sinulle.
Keksi salainen kättely parisi kanssa.
Etsi joku, jolla on kiinnostava artefakti (esine, jolla on symbolista arvoa). Kysy esineen taustasta.
Anna parillesi puolen minuutin hartiahieronta. Pyydä ensin lupa!
Opeta parillesi tanssiliike ja pyydä häntä opettamaan sinulle yksi.
Suunnittele unelmiesi konsertti: kolme valitsemaasi bändiä/artistia.
Viestintätyylit
äänekäs / kovaääninen
iso henkilökohtainen tila
intensiivinen katsekontakti
pehmeä äänensävy
vähän tai ei lainkaan katsekontaktia
pitkät tauot
paljon kasvojen ilmeitä ja eleitä
pieni henkilökohtainen tila (lähellä)
kiinnitä huomiota artefakteihin (korut, vaatteet jne.)
vähän tai ei lainkaan taukoja
osoita kiinnostusta keskeyttämällä
koskettaminen
ei katsekontaktia vastakkaiseen sukupuoleen
Lista etuoikeuksista
1. Häiden juhliminen perheen, ystävien ja kollegoiden kanssa 2. Yleisten käymälöiden käyttö ilman rangaistuksen tai uhkailun pelkoa. 3. Mahdollisuus sulautua ympäröivään yhteiskuntaan eikä joutua jatkuvasti ihmisten tuijotuksen kohteeksi. 4. Useita positiivisia roolimalleja mediassa. 5. Adoptio-oikeus kumppanisi kanssa 6. Mahdollisuus käydä lääkärissä ja saada hoitoa joka vastaa identiteettiäsi eikä ole määrittynyt pelkän sukupuolen perusteella. 7. Mahdollisuus mennä tapaamiseen huolehtimatta siitä, pääsetkö sisään tapaamishuoneeseen 8. Mahdollisuus ylennykseen ilman, että sukupuolellasi on merkitystä 9. Uskontosi juhlapäivät ovat vapaapäiviä 10. Mahdollisuus hakea lapsen huoltajuutta 11. Mahdollisuus täyttää viralliset dokumentit sen identiteetin mukaan, jonka koet omaksesi 12. Turvallinen olo poliisin tai muiden viranomaisten kanssa asioitaessa 13. Matkustusmahdollisuus ja henkilöllisyystodistuksen näyttäminen ilman pelkoa torjunnasta 14. Julkisella paikalla halaaminen, suutelu, tai muu hellyyden osoitus ilman rangaistuksen pelkoa 15. Mahdollisuus keskustella ja saada tukea eri tahoilta perhesuunnitteluun 16. Mahdollisuus olla kyseenalaistamatta seksuaalisuuteen ja kulttuuriin liittyviä normeja 17. Mahdollisuus nähdä elokuvia ja lukea kirjoja ihmissuhteista, joita toivoisit itsellesi. 18. Mahdollisuus kasvattaa lapsia ilman huolta valtion puuttumisesta asiaan. 19. Kaupassa asiointi ilman pelkoa epäasiallisesta kohtelusta 20. Työllistyminen varhaiskasvatukseen ilman että ihmiset olettavat sinun "korruptoivan" lapset 21. Haluamasi kumppanin tapailu teini-ikäisenä 22. Lapsen kasvattaminen ilman huolta siitä, että häntä kiusattaisiin vanhempiensa taustan tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi 23. Mahdollisuus tuntea kuuluvuutta uskonnolliseen yhteisöön 24. Tieto, että jos sinua ei ylennetä tai kutsuta työhaastatteluun, se johtuu kyvyistäsi eikä sukupuolestasi, etnisyydestäsi, iästäsi tai seksuaalisesta suuntautumisestasi. 25. Mahdollisuus saada sosiaalipalveluita ilman syrjinnän pelkoa 26. Viranomaisasiointi ilman, että joudut pelkäämään ettei sinua ymmärretä 27. Ilmainen peruskoulutus